Ouderavond Communicatie en grenzen stellen

Maandagavond 14 mei was er een ouderavond op de locatie in Utrecht de Binnenstad. Ook het team was tijdens deze avond aanwezig.

Karin Bison, orthopedagoge, gaf tijdens deze avond informatie over positieve communicatie en grenzen stellen. Dit koppelde zij aan de Gordon methode waar wij op KDV Tomaz mee werken. Ook werden actuele vragen en voorbeelden van ouders en medewerkers besproken. Het was dus een zeer interactieve avond.

Wat hebben we onder andere geleerd deze avond?

Karin had een leuke activiteit bedacht om te illustreren hoe belangrijk het is dat wij als volwassenen ons bewust zijn van onze machtspositie ten opzichte van kinderen en dat communicatie hierbij essentieel is. De helft van de groep (groep 1) werd voor deze activiteit naar de gang gestuurd. De andere helft (groep 2) kreeg de instructie om groep 1 van achter een natte washand over het gezicht te halen wanneer zij weer terug op hun stoel zaten. Het is natuurlijk heel vreemd als iemand ineens onverwachts een natte (koud ook nog!) washand over je gezicht haalt. Je kan je voorstellen dat dit tot een grappige situatie leidde.

In de praktijk is het voor kinderen natuurlijk ook heel vreemd als we hen ineens gaan poetsen met een natte doek wanneer zij dit niet verwachten. Zo zijn er meer situaties die voor ons als volwassenen erg vanzelfsprekend zijn, maar waarbij het kind van te voren niet weet wat er gaat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het omdoen van een slab of een kind uit de kinderstoel halen, verschoonmomenten enzovoorts. Het is dus erg belangrijk om te benoemen wat je wanneer gaat doen.

Ook hebben we andere goede praktische tips gekregen. Te veel om allemaal op te noemen, maar een paar voorbeelden zijn:

  • De rolverdeling omdraaien. Als een kindje het moeilijk vindt om speelgoed te delen en vaak afpakt, geef dit kindje dan een speciale taak voor een dag. Hij/zij krijgt een mand speelgoed en mag er de hele dag voor zorgen dat ieder kindje iets heeft om mee te spelen. Hier krijgt hij/zij natuurlijk veel positieve reactie en complimentjes over. Een positieve manier om gedrag om te draaien.
  • Beschrijf ‘ongewenst gedrag’ dat je ziet vriendelijk, neutraal en oordeelvrij en benoem daarna het gedrag dat je wel wilt zien “Ik zie dat je het eten op de grond gooit. Eten is om op te eten. ”
  • Bedenk samen oplossingen voor het omgaan met lastige situaties, bijvoorbeeld bij het aantrekken van de schoenen is er een terugkerende strijd. En stem vervolgens samen op deze oplossingen. Voer de oplossingen voortaan uit die van jullie allebei een stem heeft gekregen.
  • Als een kindje boos/verdrietig is, is het belangrijk om te benoemen wat het kindje voelt of wat de behoefte/wens van het kindje is op dat moment. Dit eerst erkennen geeft hem/haar het gevoel dat het gezien is en dat zijn/haar gevoelens er mogen zijn. Wat doe je dan met een kindje die heel boos of verdrietig is, maar je weet niet goed waarom en het kindje kan dit niet vertellen? Benoem wat je ziet bij het kindje en dat je er voor hem/haar bent. “Ik zie dat het je veel doet, ik ben er/Ik weet niet zo goed wat er met je aan de hand is, ik blijf bij je.”Of als een kindje even niet wil dat je bij hem/haar bent en even gelaten wilt worden: “Je wilt dit niet, dat is ook goed. Ik ben hier als je me nodig hebt.” Hierin bied je dan wel de veiligheid voor het kindje. Als je hem/haar in zo’n situatie negeert zonder dit te benoemen, is het voor het kindje niet duidelijk waarom je dit doet en lijkt het net alsof je hem/haar niet wilt helpen.

Kortom het was niet alleen een gezellige, maar ook erg leerzame en boeiende avond!

Logo klein RGB

Utrecht Binnenstad • Nicolaas Beetsstraat 10, 3511 HE Utrecht • telefoonnummer 030-230 09 75 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hoogvliet • Max Havelaarweg 57, 3193 VA Hoogvliet • telefoonnummer 010-303 03 80 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Registratienummer: 506585104 • Algemene Voorwaarden